Basisonderwijs

Lesgeven

Als vakleerkracht muziek ben ik actief op een aantal basisscholen. Ik houd me daar voornamelijk bezig met het geven van klassikale muzieklessen. Alle domeinen van het vak muziek komen aan bod: zingen, spelen, luisteren naar muziek, bewegen op muziek en muziek lezen en vastleggen. Ik geef les aan alle groepen, van groep 1 t/m groep 8. Juist deze variatie maakt het werken in het basisonderwijs zeer aantrekkelijk; het aanbod in de verschillende bouwen is natuurlijk heel divers.

Groep 6/7 leert het liedje B met een A BA

Coaching en co-teaching

Als ik niet zelf voor de klas sta om muziekles te geven kom ik soms in actie als co-teacher of coach bij de muziekles die door de groepsleerkracht wordt gegeven. Ik probeer daarbij vraagbaak en inspiratiebron voor de leerkracht te zijn. En meestal kan ik het niet laten om toch nog even een korte muzikale activiteit aan te bieden als start of eind van de les.

Teamtraining

Ik geef ook teamtrainingen over muziek. Daarbij is de vraag van het team leidend voor de inhoud van de teamtraining. Een teamtraining kan bijvoorbeeld gaan over het kiezen of introduceren van een methode, het gebruik van instrumenten, het geven van muzieklessen zonder methode of welke andere vraag er ook maar leeft binnen een schoolteam.

Nascholing ukelele

Op verschillende scholen heb ik inmiddels een serie ukelelelessen verzorgd aan teams van basisschoolleerkrachten. Een serie bestaat in de regel uit 10 lessen van een uur. Leerkrachten leren tijdens deze nascholing het gangbare liedjesrepertoire te begeleiden. Ook spelen ze mee met bekende popliedjes. Interesse? Vraag vrijblijvend om informatie.

Online lessen

Tijdens de sluiting van de basisscholen door de COVID19 maatregelen zijn de muzieklessen gewoon doorgegaan!! De kinderen kregen wekelijks een lesbrief thuis met daarin videolessen. Deze lessen heb ik gemaakt in samenwerking met Anna, ook muziekdocent en (toevallig) mijn dochter. Tijdens het maken van de lessen hadden we steeds een hoop lol want het ging ook wel eens mis natuurlijk… Een aantal lessen zijn te vinden op YouTube.

Om een indruk te krijgen zijn hier een paar voorbeelden:

2 Matrozen (blooper op het eind!!)

7 Heksen (middenbouw)

Tafelritme (bovenbouw)